Styrketräning : en anatomisk guide
Styrketräning : en anatomisk guide
Innehåller mer än 400 anatomiska illustrationer, vilket ger en tydlig bild av hur kroppen ser ut i rörelse så att man förstår exakt hur varje övning ska utföras.
Köp boken här.
Styrka, funktion & skönhet & The absurd pursuit of aesthetic harmony - En blogg om träning, styrketräning, fitness och utseende.

Träningskläder

En vanlig klädsel när jag tränar.
En vanlig klädsel när jag tränar.
Tight linne, byxor fulla med lufthål
och handskar.

Något jag lägger en hel del vikt på vid träning är mina träningskläder. Det märk antagligen mest på att mina kostnader för träningskläder ungefär utgör 2/3 av mina totala kostnader för klädinköp per år. På något sätt har jag alltid lättare att hitta träningkläder än vardagskläder, dock försöker jag alltid att hitta träninglinnen som även kan användas till vardags.
Bra träningkläder är funktionella. Kläderna bör även anpassas efter vilken sorts träning man ägnar sig åt.
Här är dock ett par basfunktioner jag letar efter när jag köper träningkläder.

  • Träningkläder ska vara funktionella
  • Kläderna ska "andas" (kort sagt transporteras svetten/vattenångan bort från kroppen och håller dig torr)
  • Ett linne ska vara tight, sitta nära kroppen och följa kroppens/musklernas rörelser, det ska sitta som ett extraskinn. Anledningen till att det ska vara tight är framförallt för att svett ska kunna transporteras ut genom klädesmaterialet istället för att samlas i små hålrum innanför kläderna, samt blir det lättare att se hur musklerna arbetar och anpassa övningarna därefter.
  • Träningsbyxorna kan med all fördel även sitt tight, dock är detta något jag väljer bort. Istället väljer jag byxor som sitter någorlunda löst. Ett krav är dock att de är luftiga samt föredrar jag byxor vars material är täckta av små hål som gör byxorna extra luftiga.
  • Skorna är olika beroende på om jag ska träna styrketräning, någon form av pass eller styrketräna. Även här är det viktigt att det är luftigt. Vid styrketräning går det bra med ett par luftiga bekväma skor. Vid passträning (t ex box, aerobic, spinning mm) använder jag helst skor som är anpassade efter mina fötters pronation, detta på grund av att man många gånger springer, hoppar, går mm under träningspasset. När det gäller löpning är jag extra noga med att ha ett par lätta skor som är anpassade efter mina fötters pronation och fotvalv, detta för att bl a minska onormal belastningen på knä och övriga leder.
  • Träningshandskar använder jag alltid vid styrketräning, både på grund av hygienskäl, samt för att slippa förhårdnader och ömhet i handflatan. Att dela hantlar och övrig utrustning med andra är inte direkt hygieniskt då mycket hud och kroppsvätskor fastnar på utrusningen. Sedan finns det tyvärr även en del som pelar näsan och går på taoaletten utan att tvätta händerna och sedan går de tillbaka och tränar.
  • Som sista punkt kan jag även nämna att designen spelar en stor roll när jag väljer träningskläder. Kläderna måste passa ihop med mina naturliga färger och med mina kroppsformer. Oftast så slutar det med att jag köper något svart eller vitt 🙂 Enkelt!

Tyvärr är utbudet av snygga funktionella träningskläder för män något begränsat även om det förbättrats en hel del sedan början av 2000-talet. Då var Better Bodies ett av de få klädesmärken som kunde erbjuda det, men nu har även märken som Nike, Soc (Stadiums eget varumärke för träningskläder), Craft mm börjat erbjuda snygga funktionella träningskläder för män.
Mina egna favoriter bland klädesmärken är Better Bodies och Nike.

Här kan du läsa lite mer om träningskläder

Här kan du köpa träningskläder

Meny